/  Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa /
Markalar /
Markalar
Sanat Galerisi



BÜNYESİNDEKİ BİRİMLER

    1. Toplanti salonu ve dinlenme alani:
    2. Sergi salonlari:
    3. Ebru - çini - kaligrafi - kirkyama atölyeleri:
    4. "Yaşayan" kütüphane:
    5. Sanat kahvesi:
    6. Galeri sokaği

TOPLANTI SALONU VE DINLENME ALANLARI

Kamu kurum ve kuruluşları, özel sektörler kendi bünyelerinde ve/ya halka yönelik toplantılar, seminerler, konferanslar düzenlemektedirler. Ayrıca okul toplulukları gösterilerini yapmakta, belediye çocuk korosu çalışmalarını yürütmekte, lobi alanı sergi salonu olarak da kullanılmaktadır. Şiir ve müzik dinletilerine, 4 - 6 yaş grubuna yönelik masal okuma ve 8 - 12 yaş grubuna yönelik kitap okuma etkinliklerine, özel gün anma programlarına, sağlıktan edebiyata, spordan kişisel gelişime pek çok alanda eğitsel ve kültürel seminerlere, kitap imza günlerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Ayrıca 2009 Şubat ayında, 1. Dünya Savaşı Çanakkale Cephesine ait savaş malzemelerinin sergilendiği gezici müze olan "Çanakkale 1915 Seddulbahir Müzesi"ne ev sahipliği yaparak, soğuk ve zorlu hava koşullarına rağmen 6 günde 35.000 kişiyi aşkın ziyaretçinin müzeyi gezmesi sağlanmıştır. İlçedeki ilköğretim okulları ile bağlantıya geçilerek rezervasyon usulüne göre bir düzenleme ile hiçbir aksaklık ve sıkıntı yaşanmadan başarılı bir şekilde yürütülmüştür.

938 adet panel+seminer+kitap okuma+dia/belgesel ve gala gösterileri+konser etkinlikleri Nisan 2007- Ocak 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

SERGİ SALONLARI

Bir yıl öncesinden rezervasyonlarına başladığımız sergilerce kullanılmaktadır. İlk yıl yoğunluklu olarak yerel sanatçıların eserlerinin sergilendiği salonlarda, ikinci yıldan itibaren şehir dışından da rezervasyonlar yapılmıştır. Ebru, çini, kırkyama, kaligrafi, takı tasarım, hat, tezhip, giyim, mefruşat, ahşap oyma, cam, seramik, resim, grafik tasarımı, gemi maketi, fotoğraf, arşiv gazeteler, tarihi eserler, antikalar, el nakışı, antik boyama, rölyef, heykel, atık kâğıt, keçe, karikatür vb. gibi sanatın pek çok türünde sergiler açılmakta, özel günlerde belgesel / video gösterimi yapılmakta ve sanatçı ile sanat sohbeti gerçekleştirilmektedir.

Her 15 günde 1 sergi açılmakta, hatta bazı durumlarda 3 - 4 günlük kısa süreli sergilere de yer verilmektedir ve sergi salonları yılın Pazar hariç her gününde kapılarını ziyaretçilere açık tutmaktadır. Bu çok önemli bir farklılıktır. Büyükşehir belediyelerinde dahi bu kadar yoğun bir sergi kotası yılın her ayına eşit pay edilerek yürütülemezken; Sanat Galerisi'nde sanatın hayatımızla içiçeliği yaz - kış ayrımı yapılmaksızın her daim ayakta tutulmaktadır.

168 adet sergi Nisan 2007 - Ocak 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş ve 215.000 kişiyi geçen ziyaretçi sayısına ulaşılmıştır.

EBRU - ÇİNİ - KALİGRAFİ - KIRKYAMA ATÖLYELERİ

Belediyemiz için özel koleksiyon tasarımı ve üretimi yapılmakta; belediye başkanının hediyeliklerinden oluşan ürünler, koleksiyon serilerine dâhil edilerek her tasarımdan sadece bir adet üretilmektedir. Bu anlamda, seri ve fabrikasyon üretimin yapıldığı çağımızda, atölyelerden çıkan ürünlerin her birinin makine değil el emeği olduğu ve bir eşinin daha bulunmadığını belirtmek çok önemli bir farklılıktır. Koleksiyonlara dâhil olan ürünlerden herhangi bir tanesine sahip olmak kişiyi ayrıcalıklı kılmaktadır.

Atölyeler, adeta laboratuar niteliğinde çalışmakta, sayısız denemeler yaparak yeni tasarımlar ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışma sonuçlarının biri olan, ebru - kaligrafi - çini sanatlarının aynı anda tek üründe yer aldığı sanat eserleri ortaya çıkartılmıştır. Çıkan eserler Sanat Galerisi Atölyesi tarafından başarılı bir şekilde üretilmektedir. Bu tasarım yönteminin patentinin edinilmesi çalışmaları devam etmektedir. Özgün ürünleri ile başlı başına marka olma yolunda emin adımlar atılmaktadır.

Aynı zamanda bu sanatların özel meraklılarına profesyonel eğitimler verilerek bir anlamda geleceğin ustaları yetiştirilmektedir. Gönüllü ustalarımız tarafından halka sokak atölye çalışmaları ile bu sanatlar tanıtılmakta ve özendirilmekte, yine aynı amaç doğrultusunda düzenli olarak ilköğretim okullarındaki öğrencilere de atölye çalışmaları yaptırılmaktadır.

Atölyenin bir diğer etkinlik alanı da bölgemize gelen yabancılara bu sanatları tanıtıcı uygulamalı atölye çalışmaları yapmasıdır. Bu sayede kişi sanatı öğrenmekle kalmayıp hemen o esnada icra etme ayrıcalığına da erişmekte, "Bu benim eserim!" deme keyfini yaşamaktadır.

Atölyenin başarılı çalışmalar yürüten bir diğer grubu ise kırkyama ekibidir. Bu sayede uluslararası kırkyama projesi olan "Hayal Yolu 2009 - 2012" ortaya çıkmıştır. Hayal Yolu projesi kapsamında yerli ve yabancı gruplara yönelik özel tanıtım ve uygulama atölye çalışmaları yapılmış, bu sayede değişik grupların projede yer alması sağlanmıştır. Kırkyama ekibinin özverili çalışmaları doğrultusunda "2010 Uluslararası Nakışlı Kırkyama Festivali" organize edilmektedir. 5 - 13 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan festival Türkiye'de ilk olma özelliğini taşımaktadır.

"YAŞAYAN" KÜTÜPHANE

24 Kasım 2007 tarihinde, tamamıyla belediye öz kaynakları ile hizmete açılan kütüphane Sanat Galerisi bünyesinde yer almaktadır. 8 adet bilgisayar, kablolu ve kablosuz internet olanağı mevcuttur. Türkiye'de yeralan tüm Büyükelçilikler ile yapılan görüşmeler sonucu oluşturulmuş "Dünya Ülkeleri" bölümünde ülkelerin orijinal romanları, tanıtım broşürleri ve diğer materyalleri yer almakta, duvarlar yerli ve yabancı ülkelerden gelen afiş, poster ve haritalarla renklendirilmektedir. "Yerel Yönetimler" başlığı altında özel bir bölüm bulunmaktadır. Yaklaşık 20 yıllık geçmişe dayanan "Dergiler Arşivi" bölümü de kütüphanenin kendine has özelliklerinden birisidir. Ayrıca 3-6 yaş grubuna yönelik bir çocuk köşesi ve onlara uygun oturma grupları yer almaktadır.

Atölyelerimizde üretilen butik ürünler ve tarihi koleksiyonların sergilendiği cam kaideler sayesinde kütüphane adeta mini bir müze görevi görmektedir. Her 6 ayda bir cam kaidelerde sergilenen eserler yenileri ile değiştirilmektedir. Sanatçıların kişisel koleksiyonlarının sergilenmesi ile hem sanat hem sanatçı halk ile buluşturulmakta, ziyaretçilerin koleksiyonculuk hakkında bilgi sahibi olmasına destek verilmektedir. Ayrıca özel gün ve haftalara ait bilgi ve mesajların bulunduğu, eğitici karaktere sahip kitap ayıraçları tasarlanmaktadır. Bu kitap ayıraç serisine eksiksiz sahip olmak isteyen sayısız ziyaretçilerimiz bulunmaktadır.

Ziyaretçilerin kendilerini evlerinde hissedebilecekleri kadar sıcak bir ortam tasarlanmaya çalışılmıştır. Her gün 150-200 arasında değişen ziyaretçi sayısı ile kapasitesinin üzerinde bir performans sergilemeye devam etmektedir.

Sanat Galerisi binası bünyesindeki tüm birimlerde eş zamanlı olarak çoğunlukla klasik türde müzik yayını yapılmaktadır. Buna kütüphane de dâhil edilerek başka bir farklı anlayışa imza atılmıştır.

SANAT KAHVESİ

Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi üyesi kadınlar tarafından gönüllü olarak işletilen kahve, mutfak hizmetinin yanı sıra söyleşiler, atölye çalışmaları, basın toplantıları gibi grup etkinliklerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Sanat Kahvesine gelenler bir yandan çaylarını / kahvelerini yudumlarken diğer yandan da ilgilendikleri alanlar hakkında, doğrudan uzman kişilerden bilgiler edinebilmektedirler.

Sanat Kahvesi duvarlarında, galerilerde sergi açan sanatçıların eserlerinden, birini veya ikisini bağışlamaları sayesinde özel bir sergi müzesi oluşturulmuştur. Açılan her sergi müzeye bir yeni eser daha katmaktadır. Sanat Kahvesi bu açıdan da kendi alanında tek olma özelliği göstermekte ve örnek teşkil etmektedir.

Sabah kahvesini içerken yerel ve ulusal gazetelerdeki haberleri okumak için gelen müdavimlerin mekânı olmuştur. Ziyaretçileri evlerindeymişçesine rahat ve keyifli hissettirmeye devam etmektedir.

GALERİ SOKAĞI

Her hafta Cuma günleri Kadın El Emeği Pazarının kurulması, sokağa hareketlilik kazandırmakta ve kadınları ev bütçelerine katkı sağlama olanağına eriştirmektedir. Bu pazarda kadınlar kendi el emeklerini alıcıya doğrudan sunmaktadır. Ayrıca ürün satın almak isteyen kişiler kendi zevklerine uygun tasarımların hayata geçirilmesi adına el emeği pazarındaki kadınlarla iletişime geçebilme imkânına da sahiptirler.

Bunun yanı sıra yerel ve uluslararası grupların açık hava konserleri, sokak sergileri, çocuklarla sanat etkinlikleri, sanat atölye çalışmaları yapılarak "Sokakta Hayat Var" olgusunun hayata geçtiği yer olmaktadır. Sokak, gelip geçtiğimiz bir yer değil, yaşam alanlarımızda tercih edilen bir mekân olarak kabul görmüştür


Yazdır  l