Gölcük Mimari Miras kitabı tanıtıldı
Gölcük Belediyesinin Gölcük Vizyon 2023 kapsamında, Kocaeli Üniversitesi ve Gölcük Kent Konseyi ile birlikte yürüttüğü Gölcükte mimari mirası envanteri, sorunları ve koruma amaçlı somut önerileri başlıklı proje eseri tanıtımı, Kazıklı Kervansarayda geniş katılımla gerçekleşti.

Gölcük Belediyesinin Gölcük Vizyon 2023 kapsamında

Kocaeli Üniversitesi ve Gölcük Kent Konseyi ile birlikte yürüttüğü

Gölcük'te Mimari Mirası Envanteri,

Sorunları ve koruma amaçlı somut önerileri başlıklı proje eseri tanıtımı

Kazıklı Kervansaray'da geniş katılımla gerçekleşti

Gölcük Belediyesi'nin  ''Gölcük Vizyon 2023'' kapsamında, Kocaeli Üniversitesi ve Gölcük Kent Konseyi  ile birlikte yürüttüğü ''Gölcük'te mimari mirası envanteri, sorunları ve koruma amaçlı somut önerileri'' başlıklı proje eseri  tanıtımı, Kazıklı Kervansaray'da geniş katılımla gerçekleşti.

Gölcük Mimari Miras'' başlığıyla hazırlanan ve 2011-2013 yılları arasında, Gölcük sınırları içindeki köy ve mahallelerin genel özellikleri ve Gölcük'ün dokusunu oluşturan nitelikli yapıların tanıtımlarını içeren eserin tanıtımı Kazıklı Kervansaray'da yoğun katılımla gerçekleştirildi. Eser tanıtımına, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Demirci, Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi  Mimarlık Bölümü Öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Gül Köksal, Gölcük Kent Konseyi Başkanı Dr. Metin Şentürk, Kent Konseyi Genel Sekreteri Sedat Yücel, İl Genel Meclis üyeleri,Belediye Meclis üyeleri, İlçe Daire Müdürleri,Belediye Birim Müdürleri,Gölcük Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral, Mahalle - Köy Muhtarları ve kitapta yer alan yapıların sahipleri katıldı.

Gölcük Mimari Miras eserinin tanıtımında ilk konuşmayı, Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi  Mimarlık Bölümü Öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Gül Köksal yaptı. Köksal, ''Gölcük Mimari Miras'' başlığıyla hazırlanan eser, Gölcük sınırları içindeki köy ve mahallelerin genel özellikleri ve Gölcük'ün dokusunu oluşturan nitelikli yapıların tanıtımlarını içeriyor. 2011-2013 yılları arasında Gölcük sınırları içinde gerçekleştirilen alan çalışması sonucunda, çoğunluğu 19. Yüzyıl sonları ve 20. Yüzyıl başlarına tarihlenen ve geleneksel yöntemlerle inşa edilen 489 adet yerel mimarlık örneği tespit edilmiş. Gölcük'teki mimari mirasın envanterini oluşturmaktaki öncelikli amaç; bölgenin koruma ve gelişim sorunlarına yönelik çözüm önerileri üretmek ve bunları eyleme geçirmek! Projede birinci derecede deprem bölgesi olan Gölcük'teki yerel mimarlığın deprem dayanımı deneyiminden yola çıkarak, depreme yönelik yapı tasarımının gelişim sürecine bakılması ve Türkiye'deki yerel mimarlık-deprem ilişkisine dair özgün veriler ortaya konulması da amaçlanmıştır'' dedi.

Gölcük Kent Konseyi Başkanı Dr. Metin Şentürk,  Gölcük Vizyon 2023 kapsamında, 2010 yılında başlayan ve gelecekte nasıl bir Gölcük arıyoruz..? Sorusuna cevap aradığımız proje, Gölcük mimarisine önemli bir esere kazandırılmıştır'' diye konuştu.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Klasik belediyecilik hizmetleri ile yetinip, var olan hizmetlerin yerine hiçbir proje üretmeyi gerek görmeyen bir belediye hizmetiyle iş götürülemez. Biz klasik belediye hizmetlerinden uzak bir belediye yönetimimizle birlikte, Gölcük Belediyesi,Gölcük Kent Konseyi ve Kocaeli Üniversitesi'nin büyük emekleriyle, Gölcük'ümüzün mimarisine ışık tutacak ve geleceğine yön verecek bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Belediye halkın ta kendisidir ve Halkın içinden çıkan bir kurumdur. Hedef 2023, o sürece kadar şahıslar gider, ama kurumlar kalacaktır. 2023 sonrasında hedef başka bir tarih olacaktır diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Demirci, Bu proje, Gölcük dışında Türkiye'nin genelindeki belediyelere sunulacak ve örnek teşkil edecek bir hale geldi. Bu projenin farklı bir tarafı, uluslararası alanda da kendini gösterecek. 2014-2015 yılları arasında University of California, Bekeley'e bağlı olan ''Center for Environmental Design Research'' isimli enstitünün bir kolu olan IASTE kurumunda bilimsel araştırma olarak sürdürülecek, bilimsel araştırmalardan gelen veriler, yerel uygulamalara aktarılacak, böylelikle Gölcük'ün mimari mirasının sürdürülebilirliği somut adımlar atılmaya çalışılacaktır'' diye konuştu.

Konuşmaların sonrasında, Tüm davetliler Kazıklı Kervansaray Fuaye salonunda resepsiyona katıldı.